VAUVAN KIINTEIDEN ALOITTAMINEN

Lapsi on valmis aloittamaan kiinteiden opettelun, kun hän osaa kannatella päätä, osaa olla puoli-istuvassa asennossa ylävartalo koholla ja osoittaa jo hieman kiinnostusta ruokaa kohtaan.

Kiinteitä kokeillaan alkuun kerran päivässä lusikan kärjellisen verran, mietoja makuja suosien. Samaa makua kannattaa antaa useampana päivänä peräkkäin ennen seuraavaan makuun siirtymistä, jotta mahdolliset allergiat voi havaita ja lapsi tottuu uusiin makuihin.

Kiinteiden aloituksessa kannattaa suosia kypsennettyä kasvista kuten kesäkurpitsaa tai porkkanaa pieneen määrään hedelmää sekoitettuna. Pelkällä hedelmällä ei suositella aloittamaan hedelmien makeudesta johtuen.

OHJEET KIINTEIDEN ALOITTAMISEEN

Milloin aloittaa kiinteät?

Vinkit aloittamiseen


Täydellinen paketti kiinteiden aloittamiseen

Suomalaisessa kotikeittiössä kehitetyt luomukasvissoseet ja luomukaurasmoothiet sopivat erinomaisesti kiinteiden aloittamiseen.

MILLOIN ALOITTAA KIINTEÄT RUOAT?

1

Vauva on vähintään 4 kuukauden ikäinen

2

Pystyy hallitsemaan omaa päätään

3

Osaa myös olla puoli-istuvassa asennossa ylävartalo koholla

4

Vauva osoittaa kiinnostusta ruokaa kohtaan

VINKIT KIINTEIDEN ALOITTAMISEEN

Lasten ravitsemukseen erikoistunut laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Englund jakaa vinkkejä kiinteiden aloitukseen.

Millä ruuilla kiinteiden maistelu aloitetaan?

Kiinteiden aloitus kannattaa mielellään aloittaa neutraaleista ruoista, kuten kasviksista, hedelmistä ja marjoista, jotka ovat erittäin hyvä vaihtoehto lapselle. Suomessa bataatti, porkkana ja peruna ovat yleisiä, mutta voit yhtä hyvin aloittaa kiinteät vaikka kesäkurpitsalla, palsternakalla ja kukkakaalilla. Käytä omaa mielikuvitusta ja niitä raaka-aineita, joita perheessä jo syödään!

Suomessa bataatti, porkkana ja peruna ovat yleisiä, mutta voit yhtä hyvin aloittaa kiinteät vaikka kesäkurpitsalla

Suolaiset, makeat ja mausteiset ruoat jätetään yli vuoden ikään.

Proteiinin lähteitä otetaan mukaan 5kk kieppeillä. Kananmuna ja kala ovat hyviä ja lempeitä ensimmäisiä vaihtoehtoja, joista voi siirtyä kanaan ja punaiseen lihaan.

Kasviproteiinin lähteinä toimivat hyvin soijarouhe kypsytettynä ruoan joukossa, sekä tofu. Pavut ja linssit saattavat aiheuttaa vatsanpuruja, joten niitä kannattaa lisätä ruokavalioon vasta 7kk:n iässä ja  silloinkin muistaa hyvä kypsennys.

Viljat voivat tulla mukaan 5kk:n ikävuodesta alkaen!

Kuinka paljon vauvan tulee syödä?

Tähän ei ole oikeita, eikä vääriä vastauksia. Jotkut lapset syövät enemmän, kun taas toiset syövät määrällisesti vähemmän. On tärkeää muistaa, että äidinmaito tai korvike ovat hyviä vuoden ikään saakka, sillä ne ovat vielä siinä kohtaa lapsen elämää pääasiallinen energian- ja ravinnonlähde.

On tavallista, että lapsi sotkee ja ruokaa löytyy poskilta suun sijaan

Ruokailu lapsen ensimmäisten 2-3 kuukauden aikana on  maisteluannosten nautimista, eli puhutaan lusikan kärjellisestä tai teelusikallisesta kiinteää ruokaa. Maistelu on opettelua ja eikä siinä tarvitse pitää kiirettä.

On tavallista, että lapsi sotkee ja ruokaa löytyy poskilta suun sijaan. Puolen ikävuoden jälkeen voi alkaa luoda ruokailurytmiä jäljittelemään muun perheen ateriointia.

Pidä ruokahetki kivana ja mielekkäänä

Kiinteiden aloittaminen on lapselle kokonaan uusi maailma täynnä erilaisia makuja, koska onhan lapsi ennen tätä tottunut vain äidinmaitoon tai korvikkeeseen.

Voi kestää pitkään, että lapsi hyväksyy uusia ruokia, kun taas toiset lapset taas syövät heti hyvin. Voit yhdessä lapsen kanssa tutkia uteliaana ruoan maailmaa ja pitää huolen siitä, että nämä hetket pysyvät iloisina.

Muista, että kiinteiden kohdalla ei tarvitse olla tietyssä vaiheessa tiettyyn aikaan, eli kilpailu pois! Lapsella on oma kyky säädellä ruoan määrää nälän ja tarpeen mukaan koko kehityksensä ajan. Vanhemman kuuluu säilyttää kunnioitus lapsensa tarpeisiin.

KOKEILLE SOSEITAMME KIINTEIDEN ALOITTAMISEEN