kysymyksiä, joita et kehtaa kysyä

Erityisesti äitejä piinaa usein jatkuva syyllisyys jopa omista ajatuksista! Me Green Planet Astronautsilla haluamme muistuttaa, että kaikki tunteet ovat sallittuja.

Vanhemmuus on syystäkin väsyttävää, ja tarvitsemme syytösten ja syyllisyyden sijaan aimo annoksen armollisuutta ja ymmärrystä – itseltämme ja toisiltamme. Keräsimmekin yhteen äitien yleisiä Google-hakuja ja laadimme niihin ainoat oikeat vastaukset.

Onko normaalia, että väsyttää koko ajan?

Väärä vastaus: Älä valita! Itsepähän olet lapset tehnyt. Nyt otat itseäsi niskasta kiinni, lapset ansaitsevat äidin, joka jaksaa touhuta vuorokauden ympäri!

Oikea vastaus: Ruuhkavuodet ovat raskaita, ei siis ihme että väsyttää! Lapset ovat välillä varsinaisia verenimijöitä. Kirjaimellisestikin! Jo pelkästään raskaus syö rautavarastoja, joten jatkuva väsymys voi johtua raudanpuutteestakin. Pyydä siis ajoissa apua lääkäriltä, jos uupumus kasvaa kohtuuttomaksi.

Onko normaalia suuttua lapselle ja sanoa rumasti?

Väärä vastaus: Äidit eivät saa koskaan suuttua. Jos harmittaa, pure hammasta ja huuda tyynyyn niin, etteivät lapset huomaa.

Oikea vastaus: Olisi oikeastaan outoa, jos et milloinkaan hermostuisi kannoillasi 24/7 pyöriviin ihmistaimiin. Lasten kuuluu nähdä normaaleja tunnereaktioita ja ennen kaikkea saada mallia siitä, kuinka aikuinen käsittelee tunteitaan ja pyytää anteeksi toimittuaan väärin.

Onko normaalia hävetä omia lapsiaan?

Väärä vastaus: Sietääkin hävetä, jos olet itse kasvattanut heidät huonosti!

Oikea vastaus: Kukapa ei välillä häpeäisi mellastavia ja hupsuja kyseleviä pienokaisiaan. Helpommalla kuitenkin pääsee, kun ei ajattele, että lasten edes pitäisi olla pienikokoisia aikuisia. Lapset ovat lapsia, hieman keskeneräisiä ihmisiä, joiden vallattomuutta saavat muut ihmiset opetella sietämään.

Onko normaalia haluta olla yksin?

Väärä vastaus: Miksi kukaan haluaisi olla yksin, jos voi olla oman perheensä kanssa vuorokauden ympäri? 

Oikea vastaus: On täysin tervettä kaivata omaa aikaa. Ydinperheen erilaiset ihanteet ovat niin vahvasti iskostettu aivoihimme, että yksin olemisen tarvetta saatetaan edelleen ihmetellä. Erilaisista tavoista elää tulee kuitenkin koko ajan normaalimpia. Pariskunnat saattavat elää eri kodeissa, viettää lomia erikseen ja yhä useammat satsaavat ydinperheessäkin vanhempien omiin makkareihin. Tärkeintä on toimia niin, mikä tuntuu itsestä parhaimmalta eikä välittää, mitä muut ajattelevat. 

Onko normaalia, jos ei huvita leikkiä lapsen kanssa?

Väärä vastaus: Miksi olet tehnyt lapsia, jos et edes halua viettää aikaa heidän kanssaan? Menet nyt vain kiltisti istumaan sinne lastenhuoneen lattialle ja otat Barbien kauniiseen käteen. 

Oikea vastaus: Leikkiminen ei tunnu monistakaan aikuisista mielekkäältä. On ihan normaalia jättää leikit lapsille ja viettää lasten kanssa aikaa muilla tavoin, vaikka kokkaillen ja ulkoillen.