Mörkö nimeltä muovi

”Noin paljon muovia”, ihmetteli kerran eräs someseuraaja Avaruuspostistamme. Kaikki Green Planet Astronautsin tuotteet on pakattu muoviin. Muovi ei ole nimittäin niin pahis kuin monet otaksuvat.

Muovista muodostuu ongelma lähinnä vain silloin, kun se päätyy luontoon.

On totta, että muovin pääraaka-aine on öljy, joka ei ole uusiutuva luonnonvara. Toisaalta muovi on erittäin kestävä pakkausmateriaali ja suojaa erinomaisesti elintarviketta. Elintarvikkeen suojaaminen pilaantumiselta on ruokapakkauksen tärkein ominaisuus myös tuotteen hiilijalanjäljen kannalta. Muovia pidetään erinomaisena materiaalina, sillä se on kestävää ja kevyttä. Siksi esimerkiksi sen kuljetus kuluttaa vähemmän energiaa kuin vaikkapa lasin. Muovilla on myös tärkeä rooli valtavan suuren päästölähteen eli ruokahävikin vähentämisessä. 

Lähes kaikki muovijäte voitaisiin hyödyntää energiana tai uusiomateriaalina

Muovista muodostuu ongelma lähinnä vain silloin, kun se päätyy luontoon. Olemme kaikki nähneet maailman valtamerissä kelluvat jättiläismäiset jätelautat ja eläimiin tarttuvat muoviroskat. Lähes kaikki muovijäte voitaisiin hyödyntää energiana tai uusiomateriaalina, joten tärkeintä olisikin kehittää myös kehittyvien maiden jätehuoltoa ja panostaa kiertotalouteen. Muovi on arvokas materiaali, jota ei saisi hukata. Muovipakkaukset tulisi aina kierrättää asianmukaisesti.

Jotta elintarvikkeiden muovipakkauksista saadaan tulevaisuudessa valmistettua uusia elintarvikepakkauksia, tulee käyttää 100 % muovipakkausmateriaalia kuten Green Planet Astronautsin smoothiepusseissa. Tällä hetkellä lähes kaikkien muiden valmistajien smoothiepussit sisältävät vielä mm. alumiinia. 

Suomessa muovin kierrätyksessä ja uusiokäytössä on petrattavaa, joten tehdään me osamme!

Kierrätä siis kaikki Green Planet Astronautsin pakkaukset muovin seassa, jotta pakkauksistamme voidaan tulevaisuudessa valmistaa uusia muovituotteita. Olemme huomanneet, että jälkikasvukin vie innokkaammin roskat roskiin, kun eri jätteille on oma paikkansa. Lapset saavat samalla pohtia, minne mikäkin roska kuuluu, ja itseluottamus kasvaa oikeista oivalluksista. Myös Suomessa muovin kierrätyksessä ja uusiokäytössä on petrattavaa, joten tehdään me osamme!

Vastuullinen kuluttaminen on aina monen asian summa eikä useinkaan aivan yksiselitteistä. Muovin kierrätyksen ympäristövaikutukset pyörähtävät miinuksen puolelle, jos kierrätyspisteelle hurautetaan aina autolla. Kannustamme siis ottamaan vihreämpiä askeleita jokaisella elämän osa-alueella!