PAVUT JA LINSSIT – OPAS SIITÄ, MITEN SAADA LAPSI PITÄMÄÄN PALKOKASVEISTA!

Palkokasvit ovat aivan mahtavia monella tapaa ja ne ovat täydellistä ruokaa lapsiperheille. Ne ovat täynnä ravintoaineita, kuten proteiinia ja rautaa, jotka ovat tärkeitä lapsille. Ne ovat myös runsaita kuidun lähteitä, jotka ovat erinomaisia suoliston terveydelle ja pitävät vatsan toiminnassa. Lisäksi palkokasvit ovat ympäristöystävällisiä, sillä niiden ilmastovaikutus on vähäinen, erityisesti verrattuna lihaan. Ne ovat myös täydellisiä isompien aterioiden valmistukseen, mikä helpottaa kiireistä arkea. Lisäksi palkokasvit ovat edullisia ja säilyvät pitkään.

Pavut ja linssit ovat monikäyttöisiä, ja usko tai älä – myös lapset voivat oppia tykkäämään niistä. Tarvitaan vain mahdollisuus maistaa ja aikuisen esimerkki.

Milloin palkokasveja kannattaa lisätä vauvan ruokavalioon?

Palkokasvit ovat täynnä kuitua ja tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia. Ne ovat kuitenkin suolistolle hieman raskaampia sulattaa, joten on tärkeää aloittaa pienistä määristä, kun niitä lisätään vauvan ruokavalioon. Kiinteiden ruokien antaminen voidaan aloittaa 4-6 kuukauden iässä. Palkokasveja voidaan alkaa tarjoilemaan kuuden kuukauden iässä. On suositeltavaa aloittaa helpommin sulavilla vaihtoehdoilla, kuten herneillä ja linsseillä, jotta vältetään mahdolliset vatsa- ja ilmavaivat. Aluksi palkokasvit kannattaa tarjoilla muussattuna. Yksivuotiaasta alkaen voidaan kokeilla myös muita palkokasveja, kuten papuja ja kikherneitä.

Miksi palkokasvit ovat tärkeitä vauvan ruokavaliossa?

Palkokasvit ovat erinomainen kuidun lähde, mikä edistää suoliston terveyttä. Kuitu fermentoituu ruoansulatuskanavassa, mikä auttaa hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa. Palkokasveissa on myös runsaasti kivennäisaineita, kuten rautaa, joka on tärkeä anemian ehkäisyssä. Lisäksi palkokasvit ovat hyvä proteiinin lähde, mikä tukee kudosten kasvua ja kehitystä. Proteiinin riittävä saanti on tärkeää lapsen terveelle kehitykselle ja kasvulle. Mitä aiemmin palkokasvit ottaa osaksi vauvan ruokavaliota, sitä paremmin kehittyvä suolisto ja makunystyrät tottuvat niihin. Teet siis ison palveluksen lapselle totuttaessasi hänet palkokasvien koostumuksiin ja makuihin varhain!

Tässä on vaiheittainen oppaamme siitä, miten saada lapsi pitämään palkokasveista!

1. ALOITA AIKAISIN!

Voit aloittaa palkokasvien antamisen jo kuuden kuukauden iässä. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä helpompaa se on, ja sitä todennäköisemmin lapsi pitää niistä myös vanhempana eikä saa palkokasveista suolisto-oireita.

2. SOSEET JA KEITOT

Keitettyjä papuja tai linssejä voi soseuttaa ja antaa lusikalla. Sekoita joukkoon keitettyä bataattia, avokadoa, perunamuusia tai rypsiöljyä, niin saat herkullisen aterian. Voit myös tehdä kermaisia kasviskeittoja lisäämällä niihin valkoisia papuja tai punaisia linssejä. Näin keitosta tulee proteiinipitoisempi, kuitupitoisempi ja täyteläisempi.

3. LETUT, PANNUKAKUT, PIHVIT

Valmista pehmeitä linssilettuja, kikhernepannukakkuja tai hernepihvejä ja tarjoa ne sormiruokana. Leikkaa valmistetut ruoat pitkiksi suikaleiksi, joita lapsi voi poimia kämmenellään.

4. TÄYDELLISTÄ SORMIRUOKAA

Lapset, jotka osaavat poimia pieniä ruoanpaloja sormillaan, usein pitävät papujen poimimisesta. Ne ovat täydellisiä hienomotoriikan harjoittamiseen. Varmista, että pavut ovat hyvin keitettyjä ja pehmeitä. Paina niitä hieman, jotta ne ”murtuvat” ja ovat helpommin syötäviä. Isommille lapsille hieman kiinteämmät pavut, kuten edamame-pavut tai kikherneet, ovat loistava välipala. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja lisää pieni ripaus yrttisuolaa, niin ne maistuvat vielä paremmilta!

5. LASTEN PASTASUOSIKIT

Spagetti bolognese, joka on tehty mustista tai punaisista linsseistä, on lapsille maistuva ruoka. Punaiset linssit hajoavat kypsennettäessä, joten ne sopivat lapsille, jotka pitävät sileämmästä koostumuksesta. Mustat linssit sopivat paremmin lapsille, jotka pitävät täyteläisemmästä bolognesesta. Voit myös kokeilla erilaisia linssi- ja papupastoja, joita on nyt saatavilla kaupoissa.

6. KERMAISET PADAT KOOKOKSEN KANSSA

Punaiset linssit sopivat täydellisesti yhteen porkkanan, bataatin tai kurpitsan kanssa. Ne on helppo valmistaa samassa padassa ja antavat herkullisen oranssin värin. Juuresten makeus yhdessä kermaisen kookosmaidon kanssa on lasten suosikki. Kokeile erilaisia mausteita, kuten paprikaa, inkivääriä, valkosipulia, korianteria, juustokuminaa, kurkumaa ja yrttejä, mutta vältä chiliä lasten ruoissa.

7. KÄYTÄ RUOKAA, JOSTA LAPSET JO PITÄVÄT

Hyödynnä ruokaa, josta lapsi jo pitää. Murskaa mustapapuja tacotäytteeseen tai sekoita keitettyjä punaisia linssejä pannukakkutaikinaan. Lapset eivät todennäköisesti huomaa eroa, mutta saavat runsaasti ravintoaineita!

8. SMOOTHIE

Smoothieiden valmistusmahdollisuudet ovat rajattomat. Valkoiset pavut yhdessä banaanin, pakastemansikoiden ja kauramaidon kanssa on hyvä vaihtoehto. Tai kokeile sekoittaa banaania, mustia papuja, kookosmaitoa ja muutamaa taatelia.

9. HERKULLINEN VÄLIPALA

Jos haluat hemmotella lapsia hieman, kokeile herkullisia reseptejä, kuten mustapapubrowniesit, kikhernekeksit tai suklaamousse avokadolla ja mustapavuilla. Voit myös leipoa meheviä sconeseja keitetyillä linsseillä.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun lisäät palkokasveja vauvan ruokavalioon

Kun lisäät palkokasveja vauvan ruokavalioon, on tärkeää valita tuoreita lajikkeita, sillä säilykepavuissa voi olla liikaa natriumia. Liota palkokasveja vähintään 24 tuntia ennen niiden kypsentämistä, jotta ne pehmenevät ja ovat helpommin sulavia. Voit myös jauhaa palkokasveja, jotta ne ovat helpommin syötäviä vauvalle. Huomioi myös mahdolliset allergiat, ja aloita varovasti pienillä määrillä.

LOPUKSI

Lapset voivat oppia pitämään melkein mistä tahansa, kunhan heille annetaan mahdollisuus ja he näkevät, että palkokasvit ovat luonnollinen osa perheen aterioita. Mieti, mitä lapset syövät eri maissa – eri maiden ruokailutottumukset vaihtelevat, mutta se ei johdu siitä, että lapset syntyisivät erilaisilla makumieltymyksillä, vaan siitä, että lapset sopeutuvat kasvuympäristönsä ruokakulttuuriin.

Toivottavasti nämä vinkit antavat inspiraatiota tuoda lisää ympäristöystävällisiä ja terveellisiä palkokasveja teidän perheen arkeen!

Onnea matkaan! 🙂

FUN FACT PALKOKASVEISTA!

Tiesitkö, että viidellä maailman alueella, joissa ihmiset elävät pisimpään ja ovat terveimpiä eli niin sanotuilla ”Sinisillä vyöhykkeillä”, palkokasvit ovat ruokavalion kulmakivi? Vaikka nämä ihmiset elävät täysin eri puolilla maailmaa ja heidän ruokakulttuurinsa ovat hyvin erilaisia, heillä on yhteistä se, että suurin osa heidän syömästään ruoasta on kasvipohjaista ja he syövät päivittäin palkokasveja.

Green Planet Astronautsilta löydät maistuvat välipalat eri ikäisille vauvoille ja lapsille. Tutustu planeettaystävällisiin soseisiin, smoothieihin, biteseihin ja patukoihin.