Kotimainen lastenruokayhtiö vastaa uusiin ravitsemussuosituksiin – ”liian myöhäistä toteuttaa”
Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisee uudet, kansalliset ravitsemussuositukset 27.11.2024. Uusissa suosituksissa kasvisten osuus ruokavaliossa nousee merkittävästi. Suomalaisen lastenruokayhtiö Green Planet Astronautsin mukaan uusia ravitsemussuosituksia on mahdotonta toteuttaa enää täysimääräisenä nykyisessä aikuisväestössä. Makutottumukset ja suolisto nimittäin kehittyvät voimakkaimmin ensimmäisen kolmen ikävuoden aikana.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet, 27.11.2024 julkistetut kansalliset ravitsemussuositukset on päivitetty edellisen kerran vuonna 2014. Uusissa suosituksissa lihan ja lihavalmisteiden määrää lasketaan merkittävästi, ja vastaavasti vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen osuutta suositellaan nostettavan nykyisestä 500 grammasta 800 grammaan päivässä.
Kotimaisen lastenruokayhtiö Green Planet Astronautsin mukaan uusia ravitsemussuosituksia on mahdotonta toteuttaa täysimääräisenä nykyisessä aikuisväestössä, sillä ruokailutottumukset ja suolisto kehittyvät voimakkaimmin ensimmäisen kolmen ikävuoden aikana.
”Vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen suositusmäärä lapselle on noin puolet aikuiselle suositellusta 800 grammasta, ja määrää nostetaan lapsentahtisesti kasvun myötä”, Green Planet Astronautsin perustaja Milla Westerling kertoo.
”Jotta ruokailutottumukset oikeasti muuttuisivat, tulee kasvismakuihin ja -koostumuksiin tottua jo pienestä lähtien. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että se, mitä syödään ensimmäisten 1 000 päivän aikana määrittelee koko loppuelämän ruokavaliota. Aikuisten makunystyrät ja ruokailutottumukset ovat siis jo asettuneet uomiinsa ja niitä on mahdotonta täysin enää muuttaa. Siksi uuden, aiempaa kasvispainotteisemman ruokavalion suositus on liian myöhäistä toteuttaa enää nykyisessä aikuisväestössä.”
Green Planet Astronautsin tuotekehitys pohjautuu tutkimuksiin oikeanlaisen ravinnon merkityksestä lasten terveydelle.
”Ihmisten oman terveyden ja myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta on tärkeää, että tulevat sukupolvet pystyvät noudattamaan ravitsemussuosituksia. Autamme pienten lasten vanhempia onnistumaan tässä: meillä on konkreettiset keinot taata lapsille terveellisen ruokavalion perusteet koko loppuelämäksi.”
Lyhyesti Green Planet Astronautista
Green Planet Astronauts on kotimainen lastenruokaan erikoistunut kasvuyhtiö, jonka tuotteet pohjautuvat suomalaisen äidin kotikeittiöresepteihin. Liikevaihto yltää vuonna 2024 kahteen miljoonaan euroon.
Yhtiö kehittää 100 % kasvipohjaisia luomuruokatuotteita lapsille. Yhtiön tuotteita myydään 1500 ruokakaupassa ja oman kuukausitilauspohjaisen verkkokaupan kautta. Yritys on Pohjoismaiden nopeimmin kasvava omassa kategoriassaan.
Green Planet Astronautsin tuotevalikoimaan kuuluu lapsille tarkoitettuja soseita, aterioita, muroja, puuroja ja välipaloja. Tuotteissa ei ole lisättyä sokeria tai lisäaineita.
Aiheeseen liittyvää tutkimusaineistoa
Makuaistin kehittyminen ja makumieltymykset -tutkimus osoittaa, että raskauden ja imetyksen aikana saadut maut vaikuttavat lasten mieltymyksiin, ja lapset tottuvat helpommin makuihin, joille he altistuvat varhain: Mennella, J. A., Jagnow, C. P., & Beauchamp, G. K. (2001). Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics, 107(6), E88.
Yhteys ruokavalioon ja elinikäisiin terveysvaikutuksiin -katsausartikkeli käsittelee tutkimusnäyttöä siitä, miten varhaiset ruokavalinnat vaikuttavat lasten ruokailutottumuksiin ja yleiseen terveyteen läpi elämän: Schwartz, C., Scholtens, P. A., Lalanne, A., Weenen, H., & Nicklaus, S. (2011). Development of healthy eating habits early in life: Review of recent evidence and selected guidelines. Appetite, 57(3), 796–807.
Suoliston mikrobiston muodostuminen ja vaikutus ruokailutottumuksiin -tutkimus tarkastelee, miten varhaislapsuuden ruokavalio vaikuttaa suoliston mikrobiston kehitykseen ja myöhemmin immuunijärjestelmän toimintaan sekä ruokasietokykyyn: Arrieta, M. C., Stiemsma, L. T., Amenyogbe, N., Brown, E. M., & Finlay, B. (2014). The intestinal microbiome in early life: Health and disease. Frontiers in Immunology, 11, 2685.
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Jutta Vetter / Vetter Communications Oy
press@vetter.fi
0505466000