Tietoa terveydenhuollon ammattilaisille

Hei ammattilainen, kiitos, että tulit sivuillemme. Olemme koonneet tänne hyödyllistä tietoa ja ohjeita meihin, tuotteisiimme ja lapsen ruokailuun liittyen.

Green Planet Astronauts on suomalainen lastenruokayritys, jonka kaikki tuotteet ovat 100 % luomua ja kasvipohjaista. Tuotteissamme ei ole koskaan lisättyä sokeria tai turhia lisäaineita. Valikoimasta löytyy maistuvat tuotteet aina kiinteiden aloituksesta helppoihin ja terveellisiin lasten välipaloihin.

Miksi kasviksia lapselle? Lapsen suolisto alkaa kehittymään jo kohdussa viikolla 16 ja jatkaa kehittymistä seitsemään ikävuoteen asti. Kaikista voimakkainta kehitys on syntymästä kolmeen ikävuoteen asti. Lisäämällä monipuolisesti kasviksia lapsen jokaiselle aterialle suolisto ja makunystyrät tottuvat kasvipohjaisiin ruokiin, makuihin ja koostumuksiin pienestä pitäen. Näin myöskään lapselle ei pääse kehittymään allergioita tai yliherkkyyksiä.

* Green Planet Astronauts kuluttajatutkimus 12/23, Salmi Systems Oy, n=511

Pähkinää vauvalle

Ruokavirasto suosittelee nykyisin, että kiinteiden ruokien antaminen aloitetaan lapselle 4-6 kuukauden iässä. Varhainen eri ruoka-aineisiin totuttelu on hyödyllistä, koska se näyttää ehkäisevän allergioiden kehittymistä ja edistävän monipuolista makutottumusten kehittymistä.

Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, että myös varhainen pähkinän syöminen ehkäisee pähkinäallergian kehittymistä. Siksi siis myös pähkinöitä voi antaa pienelle jo 4-6 kk iästä alkaen, eikä Ruokavirasto kehota rajaamaan pähkinöitä pois lapsen ruokasuosituksista.

Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, että myös varhainen pähkinän syöminen ehkäisee pähkinäallergian kehittymistä

Pähkinäallergiaa esiintyy vain noin 1-2%:lla lapsista, eli se on hyvin harvinaista. Yleisimpiä allergisoivia ruoka-aineita ovat maito, kananmuna ja viljat. Yleisimmät allergiset reaktiot, joita pähkinät aiheuttavat ovat paikallista ihottumaa, ihon turvotusta ja punoitusta. Lisäksi niistä voi tulla suolioireita tai myös hengitystieoireita. Vakavaoireinen pähkinäallergia on siis harvinainen muoto pähkinäallergiasta.

Pähkinöissä on runsaasti hyödyllisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan elimistössä mm. kasvuun ja kehitykseen sekä aivo- ja hermosolujen rakentumiseen. Cashew-pähkinä on myös hyvä raudan, kuidun ja proteiinin lähde

Kirsi Englund,
lasten ravitsemukseen
erikoistunut
ravitsemusterapeutti

Pähkinäiset luomukaurapuurot

Yhteistyössä lasten allergialääkäreiden ja laillistettujen ravitsemusasiantuntijoiden kanssa olemme kehittäneet ensimmäisen lastenruokalaatuisen pähkinätuotteen.

Herkullisen makuinen käyttövalmis luomukaurapuuro sisältää 5% cashew-pähkinätahnaa, maistuvaa hedelmää tai marjaa sekä runsaasti kauraa. Se on täyttävä ja helppo aamu-, ilta- tai välipala.

Pähkinäiset luomukaurapuurot ovat helppo ja turvallinen tapa totuttaa lapsi pähkinälle pienestä pitäen.

Ikäsuositus: 6 kk alkaen.

  • Kaurapuuro, jossa pieni määrä cashew-tahnaa
  • 100% luomu
  • Ei lisättyä sokeria tai suolaa
  • Raudan lähde
  • Kehitetty yhteistyössä lasten allergia-lääkäreiden kanssa

Näin ohjeistat vanhempia

1. Pähkinöitä voi antaa lapselle kiinteiden ruokien aloituksesta alkaen. Green Planet Astronauts Pähkinäinen luomukaurapuuro sopii noin 6 kk iästä alkaen.

2. Katso, että lapsi istuu syödessään tukevassa asennossa ja valvo aina lapsen syöntiä. 

3. Aloita totuttaminen pähkinäiseen puuroon teelusikallisella. 

4. Kerta-annoksen ja päivittäisen saannin määrää voi kasvattaa heti lapsen kehitysvaiheen ja ruokahalun mukaan, jos pähkinäisestä puurosta ei tule allergista reaktiota.

Lähde: Ruokavirasto ja lasten ravitsemussuositus

HUOM! Jos lapsi saa allergisen reaktion, kuten iho-oireita, tai vatsan toimintaan tai hengitykseen liittyviä oireita, tulee pähkinäisen luomukaurapuuron antaminen lopettaa välittömästi.

Katso tästä ohjeet mitä tehdä, jos lapsi saa allergisen ruoka-ainereaktion. Jos lapsella on todettu ruoka-aineallergia cashew-pähkinälle, ei hänelle tule antaa pähkinäistä puuroa.

kysymyksiä ja vastauksia